Effect of egg on hemoglobin level of pregnant women

Riona Sanjaya(1*), Yona Desni Sagita(2), Stevi Kinasih Janet(3)
(1) Program Studi Kebidanan, Fakultas Kesehatan, Universitas Aisyah Pringsewu
(2) Program Studi Kebidanan, Fakultas Kesehatan, Universitas Aisyah Pringsewu
(3) Program Studi Kebidanan, Fakultas Kesehatan, Universitas Aisyah Pringsewu
(*) Corresponding Author
DOI : 10.30604/jika.v8iS1.1713

Abstract

Iron deficiency anemia is one of the most common disorders, especially during pregnancy. Pregnant women are categorized as having anemia if their hemoglobin level is less than 11gr/dl. The need for iron in pregnant women increases by 25% compared to non-pregnant women. Anemia can be prevented by consuming a balanced nutritious diet with sufficient iron intake to meet the body's needs. One food that is believed to have a high nutritional content is eggs. The aim of the study was to determine the effect of chicken eggs on hemoglobin in pregnant women with anemia in the third trimester. This type of quantitative research, with a pre-experimental research design. Respondents in this study were third-trimester pregnant women who experienced mild to moderate anemia. Bivariate data analysis using the Independent Sample T Test. The results of the analysis obtained p-value = 0.000 (p-value less than 0.05) which means that there is an effect of boiled chicken eggs on the increased level of hemoglobin in third-trimester pregnant women. Suggestions for pregnant women are to continue to eat balanced and varied nutritious foods and consume Fe tablets regularly.

 

Abstrak: Salah satu gangguan yang paling sering terjadi terutama selama masa kehamilan adalah anemia defisiensi besi. Anemia pada kehamilan jika kadar hemoglobin dalam darah kurang dari 11gr/dl. Kebutuhan zat besi pada ibu hamil meningkat 25% dibandingkan ibu tidak hamil. Anemia dapat dicegah dengan mengkonsumsi makanan bergizi seimbang dengan asupan zat besi yang cukup untuk memenuhi kebutuhan tubuh. Telur merupakan salah satu makanan dengan zat gizi tinggi. Tujuan Penelitian Untuk Mengetahui Pengaruh Telur Ayam Terhadap Peningkatan Kadar Haemoglobin Pada Ibu Hamil Anemia Trimester III. Jenis Penelitian ini merupakan penelitian kuantitatif, dengan rancangan pra eksperiment. Responden dalam penelitian ini adalah ibu hamil trimester III yang mengalami anemia ringan hingga sedang. Analisis data bivariat menggunakan Uji Independent Sampel T Test.  Hasil analisis didapatkan p-value = 0,000 (p-value kurang dari 0,05) yang berarti ada pengaruh telur ayam rebus terhadap kadar haemoglobin pada ibu hamil. Disarankan bagi ibu hamil agar tetap mengonsumsi makanan yang bergizi seimbang serta beragam, dan rutin mengonsumsi tablet Fe.

Keywords


Anemia; Hemoglobin; Pregnancy; Eggs; Iron

References


Akhirin, M. M., Sanjaya, R., Sagita, Y. D., & Putri, N. A. (2021). Faktor-faktor yang berhubungan dengan kejadian Anemia pada ibu hamil. Wellness And Healthy Magazine, 3(1), 109–115.

Anggraini, N. D., Fuziah, N. A., Kristianingsih, A., & Sanjaya, R. (2020). Faktor yang berhubungan dengan kejadian perdarahan post partum pada ibu bersalin. Wellness And Healthy Magazine, 2(2), 259–268.

Chai, Z. F., Gan, W. Y., Chin, Y. S., Ching, Y. K., & Appukutty, M. (2019). Factors associated with anemia among female adult vegetarians in Malaysia. Nutrition Research and Practice, 13(1), 23–31.

Fauziah, N. A., & Maulany, N. (2021). Konsumsi Buah Kurma untuk Meningkatkan Kadar Hemoglobin Ibu Hamil Trimester III Dengan Gangguan Anemia. Majalah Kesehatan Indonesia, 2(2), 49–54.

Katili, D. N. O., Umar, S., & Gres, A. M. (2019). Pengaruh Telur Ayam Rebus Terhadap Peningkatan Kadar Hb Ibu Hamil Trimester I di Wilayah Kerja Puskesmas Tilango. Madu: Jurnal Kesehatan, 8(1), 9–22.

Kemenkes RI. (2020). Pedoman Pemberian Tablet Tambah Darah (TTD) Bagi Ibu Hamil Pada Masa Pandemi Covid-19 Bagi Tenaga Kesehatan. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwji3v7A0vr7AhUF2jgGHQ1BCtYQFnoECA0QAQ&url=https%3A%2F%2Fpromkes.kemkes.go.id%2Fpub%2Ffiles%2Ffiles99516TTD_BUMIL_OK2.pdf&usg=AOvVaw3G97Ufu9CEv4_teFtPgFWQ

Kobayashi, Y., Wakasugi, E., Yasui, R., Kuwahata, M., & Kido, Y. (2015). Egg yolk protein delays recovery while ovalbumin is useful in recovery from iron deficiency anemia. Nutrients, 7(6), 4792–4803.

Mayasari, M., Sanjaya, R., Sagita, Y. D., & Putri, N. A. (2021). Pengaruh Sari Kacang Hijau Terhadap Kenaikan Kadar HB Pada Ibu Hamil. Wellness And Healthy Magazine, 3(2), 167–174.

Pendet, N. M. (2016). Telur Rebus dan telur asin. NEM.

Piskin, E., Cianciosi, D., Gulec, S., Tomas, M., & Capanoglu, E. (2022). Iron absorption: factors, limitations, and improvement methods. ACS Omega, 7(24), 20441–20456.

Puglisi, M. J., & Fernandez, M. L. (2022). The Health Benefits of Egg Protein. Nutrients, 14(14), 2904.

Purba, T. J. (2020). PENGARUH KONSUMSI TELUR AYAM RAS REBUSTERHADAP PENINGKATAN KADAR HB PADA IBU HAMIL TRIMESTER III DI PUSKESMAS SIMARMATAKABUPATEN SAMOSIR 2020. Jurnal Penelitian Kebidanan & Kespro, 3(1), 57–62.

Sanjaya, R., & Fara, Y. D. (2021). Usia, Paritas, AnemiaDengan Kejadian Perdarahan Postpartum. Citra Delima, 5(1), 33–37. https://doi.org/10.33862/citradelima.v5i1.216

Sanjaya, R., Febriyanti, H., Fara, Y. D., Veronica, S. Y., Maesaroh, S., Muharramah, A., & Nugroho, T. A. (2021). KEHAMILAN TETAP SEHAT DI MASA PANDEMI. SELAPARANG Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, 4(3), 631–634.

Sanjaya, R., & Sari, S. (2020). HUBUNGAN STATUS GIZI DENGAN KADAR HEMOGLOBIN PADA REMAJA PUTRI DI MADRASAH ALIYAH DARUL ULUM PANARAGAN JAYA TULANG BAWANG BARAT TAHUN 2019. Jurnal Maternitas Aisyah (JAMAN AISYAH), 1(1), 1–8.

Suheni, R., Indrayani, T., & Carolin, B. T. (2020). Pengaruh Pemberian Telur Ayam Ras Rebus Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil di Puskesmas Walantaka Kota Serang. Jakhkj, 6(2), 1–12.

Susanti, E., Febriyanti, H., Sagita, Y. D., & Sanjaya, R. (2021). Pengaruh Pemberian Seduhan Daun Kelor pada Ibu Hamil Terhadap Peningkatan Kadar Haemoglobin. Journal of Current Health Sciences, 1(2), 59–62.

Werner, E. R., Arnold, C. D., Caswell, B. L., Iannotti, L. L., Lutter, C. K., Maleta, K. M., & Stewart, C. P. (2022). The Effects of 1 Egg per Day on Iron and Anemia Status among Young Malawian Children: A Secondary Analysis of a Randomized Controlled Trial. Current Developments in Nutrition, 6(6), nzac094.

WHO. (2017). An agenda for action to close the gap on women’s and girl’s nutrition. United Nation Decade of Action on Nutrition 2016-2025, Global nutrition summit 2017: Milan.


Article Statistic

Abstract view : 375 times
PDF (Bahasa Indonesia) views : 138 times

Dimensions Metrics

How To Cite This :

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.