Providing Online Education to Improve Health and Nutrition Knowledge in Security Units during the Pandemic (Covid-19)



A. Fahmy Arif Tsani(1Mail), Teddy Wahyu Nugroho(2), Fitriyono Ayustaningwarno(3), Fillah Fithra Dieny(4), Ida Kristiana(5),
(1) Universitas Diponegoro, Indonesia
(2) Departemen Ilmu Kedokteran,, Fakultas Kedokteran, Universitas Diponegoro, Jl. Prof. H. Soedarto, SH, Semarang, Indonesia
(3) Departemen Ilmu Gizi, Fakultas Kedokteran, Universitas Diponegoro, Jl. Prof. H. Soedarto, SH, Semarang, Indonesia
(4) Departemen Ilmu Gizi, Fakultas Kedokteran, Universitas Diponegoro, Jl. Prof. H. Soedarto, SH, Semarang, Indonesia
(5) Departemen Ilmu Gizi, Fakultas Kedokteran, Universitas Diponegoro, Jl. Prof. H. Soedarto, SH, Semarang, Indonesia

Mail Corresponding Author


DOI : https://doi.org/10.30604/jika.v5i2.355

Full Text:    Language : En
Submitted : 2020-09-16
Published : 2020-12-09

Abstract


Security Unit (SATPAM) is a profession that demands good endurance. During a pandemic, online education is one way that can be done to provide information about health and nutrition that can improve work performance and body resistance of security guards. This study aims to determine the effectiveness of providing online education to increase knowledge of health and nutrition in a security unit during a pandemic. This research is a quantitative study with a pretest-posttest design which was carried out on 68 security guards at the Diponegoro University campus. Online educational media used via Whatsapp. This research was in the form of providing a nutritional knowledge pretest, nutritional education and nutritional knowledge posttest to see the level of knowledge of the security unit. The pretest and posttest knowledge data analysis used paired t-test if the data distribution was normal and if the data distribution was not normal will use Wilcoxon. The results of statistical analysis showed that there was a significant difference in pretest and posttest nutritional knowledge (p = 0.002), with the median and average value of the Undip security guards’ nutritional knowledge from a median of 72.5 (45-85) to 80 (50-95) with the average of 70.96 before education and after education increased to 75.88. There is an effect of providing online nutrition education on increasing security knowledge of health and nutrition.

 

 

Abstrak: Satuan Pengaman (SATPAM) adalah salah satu profesi yang menuntut daya tahan tubuh yang baik. Di masa pandemi, edukasi online merupakan salah satu cara yang dapat dilakukan untuk memberikan informasi mengenai kesehatan dan gizi yang dapat meningkatkan performa kerja dan daya tahan tubuh satpam. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui efektivitas pemberian edukasi online untuk meningkatkan pengetahuan kesehatan dan gizi pada satuan pengamanan (satpam) di masa pandemi. Penelitian ini merupakan penelitian kuantitatif dengan rancangan pretest posttest design yang dilakukan pada 68 satpam kampus Universitas Diponegoro. Media edukasi online yang digunakan melalui Whatsapp. Penelitian ini berupa pemberian pretest pengetahuan gizi, edukasi gizi dan posttest pengetahuan gizi untuk melihat tingkat pengetahuan satpam. Analisis data pengetahuan pre dan posttest menggunakan paired t-test apabila distribusi data normal dan wilcoxon apabila distribusi data tidak normal.  Hasil analisis statistik menunjukkan bahwa terdapat perbedaan signifikan pengetahuan gizi pre dan posttest (p=0,002), dengan nilai median dan rata-rata terdapat peningkatan pengetahuan gizi satpam Undip dari median  72,5 (45-85) menjadi 80 (50-95) dengan rata-rata 70,96 sebelum edukasi dan setelah edukasi naik menjadi 75,88. Terdapat pengaruh pemberian edukasi gizi online terhadap peningkatan pengetahuan kesehatan dan gizi satpam.


Keywords


edukasi online; pandemi; pengetahuan gizi; satpam

References


Al-Hazzaa, H. M., Abahussain, N. A., Al-Sobayel, H. I., Qahwaji, D. M., & Musaiger, A. O. (2012). Lifestyle factors associated with overweight and obesity among Saudi adolescents. BMC Public Health, 12(1), 354. https://doi.org/10.1186/1471-2458-12-354

Almatsier. (2004). Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama.

Andriani, M., & Wirjatmadi, B. (2012). Pengantar gizi masyarakat. Jakarta: Kencana Prenada Media Group.

Arendt, J. (2000). Melatonin, Circadian Rhythms, and Sleep. New England Journal of Medicine, 343(15), 1114–1116. https://doi.org/10.1056/NEJM200010123431510

Azwar, S. (2003). Sikap Manusia Teori dan Pengukurannya. Yogyakarta: Pustaka Pelajar.

Chaput, J.-P., Brunet, M., & Tremblay, A. (2006). Relationship between short sleeping hours and childhood overweight/obesity: results from the ‘Québec en Forme’ Project. International Journal of Obesity, 30(7), 1080–1085. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0803291

Depkes. (2003). Petunjuk teknis pemantauan status gizi orang dewasa dengan indeks massa tubuh (IMT). Jakarta: Direktorat Jendral Bina KEsehatan Masyarakat.

Dermawan, A., & Setiawati, S. (2008). Proses Pembelajaran dalam Pendidikan Kesehatan. Jakarta: Trans Info Media.

Farooqi, I. S., Jebb, S. A., Langmack, G., Lawrence, E., Cheetham, C. H., Prentice, A. M., … O’Rahilly, S. (1999). Effects of Recombinant Leptin Therapy in a Child with Congenital Leptin Deficiency. New England Journal of Medicine, 341(12), 879–884. https://doi.org/10.1056/NEJM199909163411204

Feldman, C., & Anderson, R. (2013). Cigarette smoking and mechanisms of susceptibility to infections of the respiratory tract and other organ systems. Journal of Infection, 67(3), 169–184. https://doi.org/10.1016/j.jinf.2013.05.004

Fitria Saftarina, Risal Wintoko, & Handayani, W. (2014). The Corelation of Anxiety Levels with Shift and Non-shift in Dr. H. Abdul Moeloek Public Hospital in Bandar Lampung. Medical Journal of Lampung University, 3(6), 142–150. http://juke.kedokteran.unila.ac.id/index.php/majority/article/view/299/297

Kapti, R. E. (2010). Efektifitas Audiovisual sebagai Media Penyuluhan Kesehatan terhadap Peningkatan Pengetahuan dan Sikap Ibu dalam Tatalaksana Balita dengan Diare di Dua Rumah Sakit Kota Malang. Universitas Indonesia. https://scholar.ui.ac.id/en/publications/efektifitas-audiovisual-sebagai-media-penyuluhan-kesehatan-terhad

Kementerian Kesehatan RI. (2020). Panduan Gizi Seimbang pada Masa Pandemi Covid-19. Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Laurson, K. R., Lee, J. A., Gentile, D. A., Walsh, D. A., & Eisenmann, J. C. (2014). Concurrent Associations between Physical Activity, Screen Time, and Sleep Duration with Childhood Obesity. ISRN Obesity, 2014, 1–6. https://doi.org/10.1155/2014/204540

Leech, R., McNaughton, S., & Timperio, A. (2014). The clustering of diet, physical activity and sedentary behavior in children and adolescents : A review. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 11(4), 1–9. doi:10.1186/1479-5868-11-4

Machfoedz, I., & Suryani, S. (2007). Pendidikan Kesehatan bagian dari Promosi Kesehatan. Yogyakarta: Fitramaya.

Patel, S. R., & Hu, F. B. (2008). Short Sleep Duration and Weight Gain: A Systematic Review. Obesity, 16(3), 643–653. https://doi.org/10.1038/oby.2007.118

Ramadhaniah, Julia, M., & Huriyati, E. (2014). Durasi tidur, asupan energi, dan aktivitas fisik dengan kejadian obesitas pada tenaga kesehatan puskesmas. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 11(2), 85–96. doi:10.22146/ijcn.19011

Roth, D. E., Richard, S. A., & Black, R. E. (2010). Zinc supplementation for the prevention of acute lower respiratory infection in children in developing countries: meta-analysis and meta-regression of randomized trials. International Journal of Epidemiology, 39(3), 795–808. https://doi.org/10.1093/ije/dyp391

Samokhvalov, A. V., Irving, H. M., & Rehm, J. (2010). Alcohol consumption as a risk factor for pneumonia: a systematic review and meta-analysis. Epidemiology and Infection, 138(12), 1789–1795. https://doi.org/10.1017/S0950268810000774

Sekti, R. M., & Fayasari, A. (2019). Edukasi Gizi dengan Media Audiovisual terhadap Pola Konsumsi Sayur Buah pada Remaja SMP di Jakarta Timur. Jurnal Ilmiah Kesehatan, 1(2), 77–88. https://doi.org/10.36590/jika.v1i2.15

Simet, S. M., & Sisson, J. H. (2015). Alcohol’s Effects on Lung Health and Immunity. Alcohol Res, 37(2), 199–208. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4590617/

Siregar, R., & Sondang. (2014). Efektivitas Penyuluhan dengan MEdia Poster terhadap Peningkatan Pengetahuan tentang Kebersihan Gigi pada Siswa/i Kelas III dan IV di SDN 104186 Tanjung Selamat Kecamatan Sunggal Tahun 2014. Jurnal Ilmiah PANNMED, 9(2). https://doi.org/https://doi.org/10.36911/pannmed.v9i2.315

Siswanto, B., & Ernawati, F. (2014). Peran Beberapa Zat Gizi Mikro dalam Sistem Imunitas. Gizi Indonesia, 36(1). https://doi.org/10.36457/gizindo.v36i1.116

Suhardjo. (2003). Berbagai Cara Pendidikan Gizi. Jakarta: Bumi Aksara.

Tuzzahroh, F. (2015). Pengaruh Penyuluhan Gizi Seimbang dengan Media Video, Poster dan Permainan Kwartet Gizi terhadap Pengetahuan Gizi dan Status Gizi Siswa di Sekolah Dasar Negeri Karangasem III Kota Surakarta. Universitas Muhammadiyah Surakarta. http://eprints.ums.ac.id/39769/

Vioque, J., Torres, A., & Quiles, J. (2000). Time spent watching television, sleep duration and obesity in adults living in Valencia, Spain. International Journal of Obesity, 24(12), 1683–1688. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0801434

World Health Organization (WHO). (2020). WHO Director-General’s opening remarks at the media briefing on COVID-19.

Worldometers. (2020). COVID-19 Coronavirus Pandemic.

Yuliarto, H. (2008). Latihan Fisik dan Kekebalan Tubuh. Medikora, 4(1), 47–65. https://doi.org/10.21831/medikora.v0i1.4711


Article Metrics

 Abstract Views : 185 times
 Fulltext (Bahasa Indonesia) Downloaded : 66 times

Dimensions, PlumX, and Google Scholar Metrics

10.30604/jika.v5i2.355



Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.